Winter-wonder
Kerst-en winterkijktafels vol wonderen
ADVENTSSTRAATJE WORDT KERSTKIJKTAFEL
Als je in de Advent het adventsstraatje hebt neergezet in jullie huiskamer, verander dan het laatste huisje (de schaapstal) in een kerststal, door Maria, Jozef en het kindje in de kribbe voor het vierde huisje te zetten.
In de rubriek 'knutselen en doen' van het adventsthema 'De deur gaat open' laten we zien hoe je ze kunt maken. Ga naar...
In de Advent heb je het engeltje en de ezel al gemaakt. Met Kerstmis zet je Maria, Jozef en het kindje in de kribbe erbij!
Zet in een vaasje achter de huisjes wat witte bloemen bijvoorbeeld anjers of witte roosjes. Het adventsstraatje is zo op een eenvoudige manier een Kerst-straatje geworden!
ÉÉN ONDERGROND van kerst tot eind januari
Op een ijsblauwe, rechthoekige placemat staat een rechthoekige houten schaal. De rand is versierd met kleine kristalletjes. Vul de schaal met nepsneeuw. Ik gebruikte voor alle kijktafels telkens deze ondergrond. Zo vertel je zonder woorden dat de kersttijd niet op tweede kerstdag is afgelopen. Hij begint pas! De kersttijd eindigtin de katholieke traditie op 2 februari, met het feest van de Opdracht in de tempel.
KERSTMIS - 25 december
Zet een prentenboek met het kerstverhaal open op de kijktafel. Kleine steentje helpen om het boek open te houden. Ik gebruikte het prentenboek 'Kerstmis in de stal' van Astrid Lindgren, omdat zij het kerstverhaal laat afspelen in een winters landschap. We bespreken dit boek bij de prentenboeken onder de rubriek 'vertellen'.
Het boek staat open daar waar de herders een wonderlijk, helder licht zien.
Voor het boek ligt wat kerstgroen en het lichtje staat in een feestelijk waxinelichtjeshoudertje. Natuurlijk kan een kerstgroepje niet ontbreken. Ik gebruikte hiervoor gehaakte vingerpopppetjes. Ze zijn overeind gezet met behulp van kiezelsteentjes.
De os, de ezel, Maria met het kindje Jezus en natuurlijk Jozef. Je kunt ook andere zelf geknutselde kerstfiguren gebruiken of -onbreekbare- beeldjes van een kerstgroep. De kijktafel is normaal niet bedoeld om mee te spelen, maar zeker als je jongere kinderen hebt is het fijn als ze dit met de figuren van het kerstverhaal wel kunnen doen. Zo maken ze zich het kerstverhaal helemaal eigen!
DRIEKONINGEN - 6 januari
Een kijktafel voor Driekoningen is eenvoudig te maken. Kijk of er tussen jullie kerstkaarten eentje zit met de drie wijzen erop.
Print anders een afbeelding van de drie wijzen uit via Google Afbeeldingen. Je kunt ook een kerst-prentenboek gebruiken dat je openzet bij de illustratie van de drie koningen of een opengeslapen kinderbijbel.
Het waxinelichtje staat op de goud/gele onderzetter met de tekst 'blij dat U er bent voor ons' . Je vindt deze onderzetter in de laatste druk van het koffertje 'Beginnen maar' en in de kaft van Kijktafelboek.* Deze tekst past heel goed bij de kersttijd waarin we dankbaar zijn voor het feit dat God zich keer op keer naar onze wereld toewendt en zichtbaar wordt in ons midden.
De drie koningen hebben kraamcadeautjes bij zich voor de pasgeboren koning. Ze worden vervuld van overgrote vreugde lezen we in de bijbel (Matteüs 2,10). Maar koning Herodes is helemaal niet blij. Hij is bang dat de nieuwe koning, de langverwachte Messias, hem van de troon zal stoten. Hij onderneemt actie. Hij zorgt ervoor dat geen enkele in Betlehem geboren baby meer een gevaar voor zijn troon kan worden. Dat zien we vaker gebeuren, ook als Jezus volwassen is geworden. De mensen die in Hem geloven zijn blij en vol vreugde, degenen die hem als een bedreiging zien, staan hem naar het leven.
BIDWEEK VOOR DE EENHEID - derde week van januari
In de derde week van januari is het de bidweek voor de eenheid van de christelijke kerken. Gelukkig is er meer dat ons bindt dan scheidt, maar toch is het niet eenvoudig om onze eigen tradities op te geven. Zet op de kijktafel de gebedskaart met het Onze Vader uit De Nieuwe Bijbelvertaling. Deze kaart zit in het koffertje 'Ga je mee?'. Heb je deze gebedskaart niet dan vind je in de rubriek 'Bidden en vieren' zowel de officiële oecumenische versie van het Onze Vader als de tekst uit NBV. Print er een uit en zet de tekst in een kaartenhouder tussen de sneeuw.
Op de achtergrond staan twee dennenbomen gemaakt van schors en het lichtje brandt op de onderzetter met de tekst 'blij dat U er bent voor ons'. God is er voor ons allemaal!
WINTER-WONDEREN
Misschien gaat het in januari wel sneeuwen! In een nacht verandert de wereld in een sprookje.
Alle lelijke plekken worden bedekt met een zacht, donzen laagje. De takken van de bomen lijken wel van kant gemaakt en alle scherpe en hoekige vormen worden verzacht.
Hoe je met deze spullen een winterse kijktafel maakt zie je op het filmpje: Winter-wonder.
Het heeft gevroren en op het water van de vijver in het park kan je ineens lopen, glijden of schaatsen! Samen met papa sleetje rijden en je ogen uitkijken, omdat alles ineens anders dan anders is. 'Dank U wel, God, voor de winter!'
Sleetje rijden
Op kerstmarkten, in tuincentra: er zijn prachtige dingen te vinden voor de winterkijktafel. Een mooi zilveren boompje zit al jaren tussen mijn winterspulletjes. Dit jaar zag ik bij Xenos dit leuke sleetje. Kan vervangen worden door schaatsen.
De basis voor de kijktafel is nog steeds dezelfde. Zet in een hoek een winters boompje. Dat kun je ook 'maken' door enkele mooie dode takjes in een bolletje speelklei te steken. Eventueel wat sneeuw uit een spuitbus (of witte muurverf) erop en je winterse boom is klaar. Een stukje schors, een struikje gemaakt van een uitgebloeide bloem van de hortensia en wat witte berkentakjes (uit een kerststukje) en het winterlandschap staat er prachtig bij. Zet een sleetje op de kijktafel. Zo symboliseer je dat je fijn kan spelen en genieten van de sneeuw, maar ook dat God ons telkens weer bezoekt. Zo kunnen we ook als de schepping zich winters tooit, God ervaren in de winterse natuur.
Wonder-winter-speelgoed
Om het thema 'winter-wonder' op de kijktafel een gezicht te geven zijn er verschillende mogelijkheden. De bedoeling is om iets te kiezen wat verbazing wekt en een winter-associaties heeft. Kijk of je iets dergelijk in huis hebt. Maak een keuze afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). Ik maakte drie voorbeelden: met een sneeuwbol, met prisma's en een caleidoscoop.
Sneeuwbol
Zet op de winterkijktafel een sneeuwbol. Als je schudt gaat het sneeuwen! Het lijkt wel een wonder!
Vooral jonge kinderen kunnen hier geen genoeg van krijgen.
Oudere kinderen zullen zich afvragen hoe je de sneeuw in die sneeuwbol krijgt.
Prisma's
Prisma's zijn fascinerende dingen.
Als je erin kijkt zie je alle kleuren van de regenboog!
En als je een prisma voor je ogen houdt krijgen alle dingen in de kamer kleurige randjes. Ze fonkelen als echte kristallen en de associatie met ijs ligt voor de hand. Nog zo'n winterwonder!
Op deze kijktafel staat een sneeuwklokje. Vaak komen ze eind januari al boven de grond. Bijzonder hoe dit tere bloemetje toch al een voorbode is van de lente die eraan komt. Wat is de natuur toch wonderlijk!
Kristallen en een caleidoscoop
Zet op de kijktafel op de achtergrond met een afbeelding van kristallen. Op een kerstmarkt vond ik het grote ijskristal, en op een zilverkleurig schaaltje ligt een sneeuwkristal van een slinger geknipt. In de rubriek 'knutselen en doen' doet Marjet de Jong je voor hoe je een sneeuwkristal uit wit papier knipt.
Alle ouders zullen het zich nog wel herinneren. De eerste keer dat je door een caleidoscoop keek en eraan draaide.
Telkens een prachtig kristal en bij elke draai verandert het beeld.
Niet één keer is het kristal in de caleidoscoop hetzelfde. Een fascinerend, wonderlijk ding zo'n caleidoscoop.
Met dit speelgoed is het of je zelf wonderen kunt doen!
* In het Kijktafelboek vind je in het tweede gedeelte - naast kijktafels voor de grote en kleinere christelijke feesten - meerdere voorbeelden bij elk seizoen, dus ook voor de winter! Je leest in het eerste gedeelte hoe een kijktafel helpt bij groeien in geloven en hoe je zelf aan de hand van stap-voor-stap voorbeelden en kapstokvragen een kijktafel kunt maken.
In de kaft zitten vier dubbelzijdige tekst-onderzetters verborgen waar je een waxinelichtje op kunt zetten. Zo heb je meteen een mooi begin voor je eigen kijktafel.
Een heel inspirerend boek vol achtergrondinformatie over christelijke symbolen en de feesten die we door het jaar heen vieren. Een aanrader voor elk gezin. Je kunt het inzien in onze webwinkel. Ga naar...
EK
Artikelen in dit thema Winter-wonder
- Kerst-en winterkijktafels vol wonderen
- Winterversje
- Vertellen over Kerstmis aan jonge kinderen
- Welkom in deze wereld?
- Het kerstverhaal en prentenboeken in wintersfeer
- Witte sneeuwvlokken
- Bijbelverhalen vol verbazing en vreugde
- Wonder, boven wonder
- Kijktafels op Pinterest
- Gebedjes voor in de winter
- Versje winter-wonder
- Winter-wonder-wandeling
- Geloven in het kleine gebaar
- Workshop: geloofsgesprek en Disney-films
- Onze Vader: oecumenische versie