Hoor de muziek!
Muziek van jongs af aan!
Affiniteit met muziek lijkt de mens ingeboren te zijn. Denk maar aan de melodie spelende mobiel, of de zingende en wiegende ouder die een baby in slaap sust. 'Slaap, kindje, slaap' werkt door zijn melodie, niet door zijn woorden. Maar baby"s zijn net zo gevoelig voor opwekkende muziek. Een toegezongen kind wordt vaak zelf aan het zingen of aan het dansen gezet. Bovendien beleeft de mens van jongs af aan plezier niet alleen in het luisteren naar muziek, maar ook in het maken van muziek.Geen wonder dus dat ouders muziek inzetten in de opvoeding: als middel om de stemming te bepalen in huis (zij het vrolijk of rustig), als bindmiddel (muziek brengt mensen samen en maakt een feest feestelijker), en als leermiddel, want oefenen op een instrument vraagt heel wat discipline.
Net zo goed past muziek bij de geloofsopvoeding. Muziek verhoogt het gebed en is bijzonder geschikt voor de Godsverering. De Psalmen van de Bijbel zijn liederen, en Koning David, de auteur van veel psalmen was zelf een muzikant. (Zie 2 Samuël 6,5: 'David en alle Israëlieten dansten voor de Heer uit en speelden op allerlei instrumenten, op citers, harpen, tamboerijnen, ratels en cimbalen.') De heilige Paulus raadt het ons aan: 'Zing en speel van ganser hart voor de Heer' (Efeziërs 5,19), en de heilige Augustinus zei dat een gezongen gebed twee keer bidden was, want door te zingen versterken we ons gebed met lichaam en ziel.
Muziek heeft een bijzondere kracht. Het inspireert ons, het voert ons, het raakt een snaar(!). Muziek maakt ons ontvankelijk voor innerlijkheid en transcendentie. In een film doet de juiste muziek op het juiste moment de tranen vloeien. Hetzelfde geldt voor de liturgie. Bij kerkbezoek in mijn geboorteland Amerika, word ik vooral door de liederen gepakt in de liturgie. Muziek doet deuren open in de viering en in onszelf.
Bepaalde liederen zijn onverbrekelijk vastgeklonken aan bepaalde momenten uit ons leven. Als we ze horen, worden we teruggebracht naar vroeger en herinnerd aan de blijvende betekenis van die tijd. (In één van de episodes van het oude televisieprogramma Seinfeld valt Elaine"s vriend altijd in een dwaze stilte wanneer hij Desperado hoort op de radio. Wanneer ikzelf Here You Come Again van Dolly Parton hoor, ben ik meteen vervoerd naar Indiana, 1977.)
Voor geloofsopvoeders thuis heb ik de volgende tips:
1.Zing samen en maak muziek samen. Niet iedereen heeft een muzikant in huis, maar samen zingen rond 5 december en kerst en tijdens verjaardagsfeesten moet wel haalbaar zijn, en het brengt je samen. Het is ook veel actiever dan samen televisie kijken.
2. Zing het gebed aan tafel of voor het slapengaan. Voorbeelden zijn te vinden in het Getijdenboekje voor kinderen (Nationale Raad voor Liturgie, 2007), maar ook in veel andere christelijke liederenboeken. In de Geloven thuis koffers zitten gezongen gebedjes.
3.Draai muziek thuis die positief van toon en boodschap is.
4.Wees attent op de muziek dat je kinderen draaien. Het zegt veel over hun leefwereld, hun interesses, hun gemoedstoestand.
5.Praat met je kinderen over hun favoriete muziek. Een lied kan het startpunt zijn voor een goede uitwisseling.
Veel plezier!
Bonus filmpje: Het Exoduslied van Prince of Egypt.
TS
Artikelen in dit thema Hoor de muziek!
- Kijk en hoor de -winter-muziek!
- Zelf muziekinstrumentjes maken
- Winterversje
- Muziek van jongs af aan!
- Liederen en muziek in de bijbel
- Gebedskaarten en zingen
- Stil eens! Ik hoor wat een wintergeluidenwandeling
- Prentenboeken bij: Hoor de muziek
- Zit er muziek in de (kinder)bijbel?
- Thuis de dag vieren
- Er zit muziek in...
- Zingen bij de kijktafels