Als ik een boom ben
De vruchten van de Geest
Kersen heb ik altijd heerlijk gevonden. Daarom heb ik - toen ik zes was- een kersenboom geplant. Met een lepel groef ik een kuil voor de kersenpit. Ik dekte de pit met aarde toe, schonk er wat water op en vroeg me af hoe lang het zou duren voordat ik de vruchten kon proeven.
Maar dat viel tegen. Het duurde lang, heel erg lang. Toen verhuisden we, en pas over vijftien jaar later kon ik weer kijken of er een boom was gegroeid. Nee dus. Blijkbaar had een boom meer nodig om te groeien. Betere aarde misschien? Meer regelmatiger water? Zon? Zorg?
Toch, wat is het mooi wanneer dat allemaal wel lukt: dan heb je een uitnodigende boom vol lekker fruit. Geen wonder dat de christelijke traditie dit beeld, van de boom die vrucht draagt, overneemt in haar eigen leer. De Kerk spreekt bijvoorbeeld van vruchten van de heilige Geest, volmaaktheden die het uitgroeisel zijn van de verbondenheid met God (vgl. Galaten 5,22-23; zie ook de gelijkenis van de ware wijnstok, Johannes 15, 1-17). Volgens de traditie zijn het er twaalf: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid, bescheidenheid, matigheid en kuisheid.
Zulke vruchten ontstaan niet zomaar in de mens. Ze komen voort uit een goede samenwerking. God geeft ons de basis om te groeien. Hij schenkt ons de wereld, het leven, de medemens en vooral zichzelf (zijn Zoon is onze leidsman en zijn Geest is onze helper). Maar wij moeten meewerken aan de gewenste groei. Net als een boom moeten we rekken met onze wortels naar het water van onder en met onze takken naar het licht van boven. Kijk weer eens naar de lijst van twaalf vruchten. Dat zijn kwaliteiten die ons gegeven zijn (genade), maar ook de opbrengsten van zelfbeheersing en inzet. God zal ons blijven inspireren tot liefhebben, maar met de daden van liefde moeten we zelf komen. We zeggen dan ook "dat je met de genade moet meewerken...."
Anders dan een boom of struik kan een mens allerlei soorten vruchten dragen. In de natuur krijg je geen bramen en appels van eenzelfde boom, maar in principe zou je alle twaalf geestelijke vruchten terug kunnen vinden in één mens (kijk naar Jezus). Toch lijken de meesten onder ons gespecialiseerd in het voortbrengen van één of maar een paar soorten geestelijke vrucht. De ene persoon is beter in geduld hebben en de andere in vrienden maken. De ene is vrolijker, de andere ingetogener. Het belangrijke is dat we open staan voor het eigenlijke bloeien dat God door ons wil bewerken. God heeft ons uniek gemaakt om een reden: om de vrucht te dragen dat alleen wij kunnen dragen, de eigen variëteit!
En vergeet ook niet waarvoor vrucht dient. In de natuur betekent het niet alleen mooie versiering voor de boom en eetplezier voor de plukker. De vrucht is de drager van de zaden. Door verspreiding van de zaden wordt het leven van de boom verdere meegedeeld met de wereld. Zo werkt het ook met de vruchten van de heilige Geest. Onze zachtheid, onze trouw, onze vriendelijkheid werkt aanstekelijk. Onze goedheid wekt goedheid in anderen. Onze trouw maakt het gemakkelijk voor anderen om trouw te blijven. Een heerlijke oogst, met alle dank aan God, de goede Tuinier!
PS:
Zie hoe deze appel boom groeit.
bonusliedje: vruchten van de geest
TS
terug naar nieuwspagina
lees verder in Wortels. Ga naar achtergrondinformatie over het St. Michaelsfeest
Artikelen in dit thema Als ik een boom ben
- Sint Franciscus
- Geloven-op-school
- Prentenboeken over Fransiscus van Assisi
- Appeltje
- Vredesweek 2011
- 29 september : Feest van St. Michaël
- Kijktafels voor het Michaelsfeest en Dierendag.
- Van feest naar feest
- Wat zit er in de koffertjes over groeien, bomen en vruchten?
- Plukken maar!
- Kijktafeltjes voor de Vredesweek ( 17-25 sept)
- Prentenboeken bij Als ik een boom ben, dan...
- De kleine boom
- Bijbelverhalen over vrucht dragen
- Psalm 1
- Appels plukken
- De vruchten van de Geest
- De goede vrucht
- Prentenboeken helpen bij groeien in geloof!
- Kijktafel maken van een boom met wortels.....
- Geduld