Ster
Ster: ver weg en toch dichtbij
sterrenhemel
Als je met je kind naar de sterrenhemel kijkt, raak je vanzelf diep onder de indruk. Je wéét dat elke ster een zon is, dat onze zon deel uitmaakt van het Melkwegstelsel, dat er ontelbaar veel sterrenstelsels zijn, dat het heelal oneindig is en ontstaan uit een oerknal 5,5 miljard jaar geleden. Het is een verbijsterende wetenschap.
vertrouwen
Maar wat ziet je kind? Pinkelende lichtjes aan een plafond van blauw. Kies je ervoor je (jonge) kind de wetenschappelijke feiten bij te brengen, of de geborgenheid van een aarde omgeven door een sterrenhemel? In het laatste geval moet je je kind, maar ook jezelf "toestaan" met kinderlijk vertrouwen naar het firmament te kijken. En waarom ook niet? ´Het heelal is geen atheïstisch manifest´, zei Patrick Chatelion Counet vorig jaar in NRC Handelsblad. Het besef van de nietigheid van aarde en mens in die enorme ruimte kan je gedachten in twee richtingen leiden: "De mens stelt niets voor" of "De mens is oneindig kostbaar". De gelovige voelt voor het laatste. Zie het voorleesversje. (ga naar...)
teken van God
Vanouds zijn sterren tekenen van God. Oneindig veel, hoog, vriendelijk. In de bijbel staan de sterren en de zandkorrels symbool voor het talrijke nageslacht van stamvader Abraham. In het boek Job en de Psalmen staan de sterren voor Gods glorie en macht. In het Nieuwe Testament wijst een ster de weg aan de drie magiërs die vanuit het Oosten de pasgeboren koning komen zoeken. Symbool voor het joodse volk is de Davidsster, die zes punten heeft (twee driehoeken). De sterren dragen in veel culturen ook geheimzinnige informatie over het lot van de mens. In de bijbel is toekomstvoorspelling via "astrologie", verboden omdat je dan God a.h.w. uittest en niet vertrouwt.
ergens een ster in zijn
Ook in ons gewone spraakgebruik is de ster het symbool van het "allerhoogste": je bent ergens een ster in. Sterren zijn toptalenten, beroemdheden, op afstand, en toch aanraakbaar. Teken of plak ergens en ster op en het valt op, trekt aandacht. Sterren zijn lichtpunten, ver weg en toch dichtbij, zoals God ver weg en toch dichtbij is.
teken van belofte
Voor christenen is de ster in de Kersttijd een "belofte", een waarmerk van God. Wat Hij belooft, doet hij: Hij stuurt zijn Messias naar de aarde, Jezus. Door een adventsster voor je raam te hangen doe je twee dingen: je verheugt je op de komst van het Kerstkind en je laat de buitenwereld weten dat je gelovig naar het Kerstkind uitkijkt.
MdJ
terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek Wortels
Artikelen in dit thema Ster
- Advents-idee voor de allerkleinsten
- Voorlezen in de Advents-en Kerstijd 2009
- De redactie van de website Geloven Thuis
- Derde koffertje: 'Het geheim van het vuur'
- Wie zijn de dragers van het project?
- Voorleesversje: Klein en groot
- Tweede koffertje: 'Ga je mee?'
- Ster: ver weg en toch dichtbij
- Kijktafeltjes Sinterklaas
- Sinterklaastentoonstelling
- Aanrader!
- Kijktafeltjes Driekoningen
- Advent: een ster ging op uit Israel....
- Zelf aan de slag met de Bijbel